POISTUMIKYLIT TAI KYLTTIJÄRJESTELMÄT YHDESSÄ PAKKO- JA LÄHTÖSUUNNITELMAN KANSSA

30.04.2020

Pakoreitin opasteiden asentamine risteilyaluksille tai lautoille voi kuulostaa monille tekniseltä työltä, sillä asennus sisältää suuria määriä poistumiskylttejä, tarroja ja liuskoja, itsekiinnittyviä tai ruuveilla kiinnitettyjä. Tämän vuoksi näemme edelleen joka päivä risteilyaluksilla ja lautoilla opasteiden puutetta tai päinvastoin poistumiskylttien ja tarrojen sekamelskaa, jotka kaikki huutavat huomiota. Joskus nämä kyseiset kyltit tarjoavat jopa ristiriitaisia viestejä, jolloin turvallisuuden tunnetta on vaikea löytää.

ESCAPE ROUTE SIGNAGE: MORE THAN JUST EXIT SIGNS

When the subject is ‘safety signage’ onboard a cruise ship, for many that equals ‘Exit Signs’, without any distinction between primary and alternative escape routes as defined in the ship’s mandatory escape plan. The specialism in the field of escape route signage however, is not to hang (or omit) as many exit signs as possible. Attention should be paid to the connection between the Escape Plan and the signage guiding people to the assembly stations: those are the locations where passengers must be accommodated, where the life jackets are and where controlled embarkation can be organized systematically if necessary. A single exit sign on board a ship is meaningless, because as a passenger, where do you have to go? The answer is simple: the destination should always be the assembly station.

PAKOREITTIEN KYLTIT: ENEMMÄN KUIN PELKKÄ POISTUMIS KYLTTI

Tehokas poistumisreittiopastusjärjestelmä koostuu yhtenäisestä kokonaisuudesta:

Ohjeet vieraille ja henkilökunnalle (mökeissä ja yleisissä tiloissa)

Tätä järjestelmää suunniteltaessa pyrimme aina lisäämään evakuointiprosessin tehokkuutta. Risteilyalukset ovat arkkitehtisesti monimutkaisia ympäristöjä. Ovatko vieraat ja henkilökunta tietoisia laivan ulkoasusta, tietävätkö he pelastusveneiden sijaintia? Näistä syistä tehokas poistumisreittiopastejärjestelmä ei ole täydellinen ilman selkeitä ohjeita ja koulutusta; vieraille ja henkilökunnalle.

IMO:n päätöslauselman 1116(30) edellyttämässä standardissa 24409-2 määritellyn ISO:n mukaisesti turvamerkin on aina koostuttava symbolista. Poistumisreittikyltti on aina symboli lisänuolella. Tekstiä ”assembly station” tai ”exit” voidaan käyttää lisäksi millä tahansa kielellä tai useilla kielillä.

Nuoli ilman symbolia ei ole pakomerkki. Yksinäiset nuolet LLL:ssä ovat täysin väärin (paitsi umpikujakäytävissä), koska koskaan ei tiedä etukäteen, onko ensisijainen pakotie kokoontumisasemalle kulkeva. Jos se on tukossa, matkustajien on voitava valita vaihtoehtoinen reitti, joka on merkittävä selvästi, ilman sekaannusten vaaraa. Kaikki tämä on selitettävä selkeästi turvallisuusohjeissa.

POISTUMISTIE KYLTIT: TOTEUTUS

Päättelemme siis, että pakoreittien opasteet ovat enemmän kuin vain kokoelma uloskäyntikylttejä ja viritelmiä jotka on luotu kiireellisesti tarkastus- tai luokituslaitoksen vaatimusten täyttämiseksi.

Poistumisreittiopasteiden oikea toteutus ja kokoaminen on välttämätöntä yllä olevan tilanteen saavuttamiseksi. Turvakylttejä, matalan paikan valaistusta ja ohjeita kiinnitettäessä ajattelemme oikeaa korkeutta, sijaintia (onko merkki näkyvissä) ja oikeat kiinnikkeet. Oikea asennus on siksi yhtä tärkeä kuin järjestelmän suunnittelu.

PAKOREITTIMERKKI: KÄYTÄ PVC-VAPAITA KYLTTEJÄ

Risteilyteollisuus on käyttänyt vuosia (myrkyllisestä) PVC:stä tai huonolaatuisesta muovista valmistettuja turvakylttejä. Ympäristön huomioon ottaen käytämme uudentyyppisiä PVC-vapaita kylttejä, jotka perustuvat PET-X-materiaalin käyttöön. PET-X:llä on keskimääräistä PVC-kylttiä pidempi kestävyys ja se on paloa hidastava. Se on korkealaatuinen, ympäristöystävällinen materiaali, joka on täysin kierrätettävä ja sen käyttöikä on paljon pidempi kuin nykyisin käytetyt PVC-turvamerkit. SafeSign Pet-X -kyltillämme on kalliimman polykarbonaatin ja/tai akryylin ulkonäkö, mutta tavallisen PVC-kyltin hinta.

Näytämme mielellämme kuinka pakoreittimme opasteita voidaan soveltaa alukseesi.

Jos haluat tarkistuttaa, suunnitella tai asentaa nykyisen poistumisreittiopasteen tai jos tarvitset Low Location -valaistuksen luminanssitestin laivallesi, ota yhteyttä osoitteeseen sales@info

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme