Tillbaka
Image

Rörmärkning

Varför använda rörmärkning?

Industrirör kan utsätta personal, underhållspersonal och besökare i fara om det saknas visuell kommunikation. Rörmärkning, även känd som rörmarkör, röretikett eller processmärkning , hjälper oss att tillhandahålla den avgörande information som behövs genom att visuellt kommunicera den genom dessa röretiketter för att hålla användaren/användarna säkra. Det är därför viktigt att implementera ett omfattande rörmärkningssystem som stödjer detta säkerhetsmeddelande för en säker drift och för att förebygga olyckor.

De mest förekomande märkningsstandarder

Syftet med ett rörmärkningssystem är att visuellt kommunicera innehållet i rören och tillhandahålla alla viktiga detaljer, om innehåll, specifika faror som extremt högt tryck eller höga temperaturer finns.

Det finns lagar och standarder i alla länder för märkning av rörlinjer. Rörmärkningen är en avgörande del av säkerhetsmärkningssystemet i ett industrikomplex som dagligen ger en säker miljö för arbetare och besökare. Rörmärkningen hjälper oss att reagera på frågor mycket snabbare och på så sätt även förhindra stora katastrofer i tid. Rörmärkningsstandarden beror på typ av anläggning och plats, t.ex. om din industrianläggning ligger i södra Europa kan standarden skilja sig från den standard som används i ett land i Norden, t.ex. Sveriges SS741:17.

SS741:17

Den allmänna rörmärkningsstandarden i Sverige SS741:17 som erbjuder ett heltäckande tillvägagångssätt för märkning av rörsystem för olika typer av industrier och offentliga anläggningar. Standarden är den bredaste och vanligaste rörmärkningsstandarden som används i Sverige, Danmark och Norge vilket är en enastående utgångspunkt för de flesta rörmärkningsprojekt i de flesta industrier i Skandinavien.

SFS3701 putkistomerkinnät
SFS3701 Rörmärkning

Val av rörmärkningsstandard

Den senaste rörmärkningsstandarden, ISO 20560-1, skapades för att användas som en världsomspännande internationell standard. Varför? Svaret är enkelt, idag har vi underhållspersonal som reser över gränserna, över kontinenter från en industrianläggning till en annan med högt tempo. Det råder bristande kunskaper i språkkunskaper och därav kan missförstånd uppkomma att veta vad rörens innehåll är. ISO 20560-1 är den synliga lösningen på detta fenomen. Med en internationell standard, en färgkodningsmetod och regler för utseendet, är denna standard en game changer när det kommer till ökad säkerhetsnivå och kunskap samtidigt som vi minimerar riskerna för olyckor.

Vi tillverkar processmärkningar av olika standarder t.ex. Finland, PSK 0903, Sverige SS741: 17, ISO 20560-1, ANSI/ASME A13.1, ISO 14726, UK 1710 standard, eller i enlighet med EU:s EG-direktiv 92/58 / EEC-standarder.

Signwell som föregångare utvecklar nya standarder

Signwell Oy är ett företag specialiserat på rörmärkning och processmärkning. Under de senaste 30 åren har vi försett industrier över hela världen med vår rörmärkning. I samarbete med myndigheterna inom området har vi utvecklat bl.a. PSK 0903 år 2023 och i nära samarbete med våra partners utvecklar vi ständigt våra produkter i enlighet med internationella regler och standarder.

Implementering av rörmärkning

Rörmarkeringarna visar tydligt ämnets namn, flödesriktningen och färgen enligt vätskans/ substansens identifieringsfärg. Rörmärkningssetiketter är ett kommunikationsverktyg för att identifiera rörledningarnas innehåll och flödesriktning (flödespiltejp). Rörmärkningar ger inte bara tydlig kommunikation om ämnen utan främjar också en säkrare miljö för personalen under drift och underhåll. Om förkortningar av ämnen också används på rörledningsetiketterna presenteras de t.ex. i enlighet med den globala ISO 20560-1 standarden.

Rörmärkningens komponenter

De flesta standarder, t.ex. ANSI/ASME A13.1 / ISO 20560-1 eller SS741:17 delar in komponenterna i en rörmarkör i fem delar.

Storleken på texten varierar beroende på rörets diameter och läsavstånd. Färgkodningen är avgörande och bör inkluderas i en rörmarkör för att visuellt kommunicera innehållet i rörlinjen. Färgkodning hjälper till att känna igen rören och uppmärksammar personal på vilken typ av fara som kan orsakas av innehållet i rörledningarna. Vid behov kan innehållets namn inkluderas med markeringar som anger tryck, temperatur, koncentration eller annan viktig egenskap. En separat kemikaliemärkning används för att märka farliga ämnen (GHS-symbol).

Placeringen av rörmarkören är viktig. Rören skall märkas i början och slutet av markeringslinjen och i varje grening samt genomföring på båda sidorna. Den långa rörlinjen markeras med rörmärkningar var 10–15:e meter och märkningsavståndet på farliga godslinjen minskas vid behov. I vertikala rör är textens läsriktning nedifrån och upp. Rörmärkningar för naturgasrör måste följa standarden, t.ex. ISO 20560-1, rörmärkning standard ss 741 eller PSK0903.

DET BÄSTA SÄTTET FÖR DEN MEST EFFEKTIVA PLACERINGEN AV RÖRTIKETTEN:

Putkistomerkinnät
Produkt: RGHS0540, GHS Rörmärknings tejprulle


Globally Harmonized System (GHS) Rörmärkningar

GHS är ett globalt harmoniserat system utvecklat av Förenta Nationerna (FN) som inkluderar nio varningssymboler, GHS01/ GHS02/ GHS03/ GHS04/ GHS05/ GHS06 / GHS07 / GHS08/ GHS09 för farliga klassificerade ämnen. Dessa piktogram används för att märka kemiska ämnen och används i samband med rörmarkörer på rörledningar, cisternmärkning, lagringstankar och används för att transportera varor som kräver en av de nio obligatoriska GHS-symbolerna.

Rörmärkning i tre kvalitetsnivåer: Economy, Standard, Premium

Vi på Signwell levererar rörmärkningar för alla ändamål (marinindustrin, industrin och fastigheter) över hela världen. Våra rörmarkörer finns i 3 olika kvaliteter och kan anpassas för att inkludera valfritt rör, innehåll och flödesriktning för att passa din kunds/kunds behov. Genom åren har vi fått många nöjda kunder runt om i världen.

De förstklassiga rörmarkören är 3M™ MCS™ (Matched Components System) gjorda med högkvalitativ PVC-fri Sandwitch-teknik (Tape-Printing Ink-Laminate). Lämpar sig ypperligt för nordisk rörmärkning då klimatet är varierande och temperaturerna växlar markant mellan årstiderna.

Processmärkning: Rörmärkning

Material

Rörmärkningen finns att få i olika material som lämpar sig för olika ändamål. Rörsskyltar är till exempel perfekt lämpade för utrymmen där en vanlig rörmärknings dekal skulle täckas av smuts inom ett par veckor. Fördelarna med rörmärkningsskyltar är t.ex. hållbarhet och synlighet.

Premium: högsta kvalitetens rörmärkning

Det finns faktorer som kan orsaka kvalitetsproblem i rörmärkningar. Dessa faktorer kan påverka kvaliteten på röretiketten samt effekten av rörmärkningen av dina rör. Vår Premium är den högsta kvalitetsprodukten för rörledningsmärkning på marknaden. Den består av ett polyesterbasmaterial som bilden är tryckt på och avslutas med ett skyddande polyesterlaminat. Basmaterialet har en halogenfri självhäftande baksida, så den är även lämplig att använda på rör av rostfritt stål. Polyesterlaminatets skyddande egenskaper, såsom UV-beständighet och kemikalie beständighet gör rörmarkören till en ypperlig nordisk rörmärkning, som garanterar en lång livslängd. Våra Premium rörmarkörer innehåller inte heller PVC (vinylklorider).

ISO 20560-1 ny standard för rörmärkning

Den NYA ISO 20560-1-standarden för rörmärkning implementerar ett globalt, harmoniserat faroidentifieringssystem för rörmärkningssystem. Rörmarkörerna delar enhetlig grafik, färgkodning och formatet på säkerhetsmeddelanden i en pipelineetikett.

Putkistomerkinnät

Utgångspunkten för denna standard är säkerhetsinformationsfilosofin, där teknisk information kan integreras i en enda rörmärkning eller rörmärkningsskylt. Att utforma en standard baserad på dessa principer skapar logiska kopplingar till befintliga säkerhetsskyltstandarder och globala standarder för att indikera faror.


Uppdatera nordisk rörmärkning till ISO 20560-1-standarden? Be om en offertförfrågan: sales@signwell.fi

Implementering av rörmärkning

Signwell tar hand om hela processen. Allt från planering till genomförande av rörmärkning. Vårt team kommer att göra planering och layout samt producerar rörmarkeringarna i våra produktionsanläggningar, för att vi ska kunna realisera dina leveranser och projekt på ett adekvat sätt. Vi producerar rörmärkningarna enligt lämpliga kvalitetskrav, för att tåla miljön och önskad livslängd för rör märkningen. Vårt installationsteam, specialiserade på märkning av rör kommer att ta hand om implementeringen och se till att rörmärkningen är synlig och ordentligt installerad.

Ladda ner katalog:

Dela

Be om offert

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Beställ vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.